Tips & adviezen

Beton Ciré


Stoere, solide, natuurlijke en luxe uitstraling


Beton Ciré is uitstekend en veelzijdig toe te passen in werkelijk elke ruimte en in diverse woonstijlen.


Naadloos en één geheel. Dus geen voegen of naden.

Verkrijgbaar in in vele kleuren. Het is een waterdichte substantie gebonden met hars  en wordt daarom vaak toegepast in badkamers en keukens en toiletten en kan behalve particulier ook zakelijk worden toegepast.Beton Ciré heeft wel het juiste onderhoud nodig.

Voor dagelijks onderhoud adviseren wij lauwwarm water met een neutraal schoonmaakmiddel, dus  een zuurvrij schoonmaakmiddel.

Gerbuik geen schuurspons.


Wilt u beton ciré in uw keuken, reinig het oppervlakte dan met warm water als het in contact is gekomen met olie- en vethoudende producten, om vlekken te voorkomen.

Er is een coating maar bij veelvuldig gebruik en niet reiniging van vette producten kan deze worden aangetast.Kalkaanslag op bijvoorbeeld de douche- of badwanden kunt u vermijden door het oppervlak na gebruik ervan te drogen.

Belangrijk in een gesloten ruimte zoals de badkamer, is een goede ventilatie om schimmelvorming te voorkomen.

.

Zorgt u er tevens voor dat er geen plekken ontstaan  waar dagenlang het water blijft staan.

Denk aan (shampoo)flesje of badkamer matjes. 


Wanneer er zure producten of agressieve schoonmaakmiddelen zijn gebruikt kunnen er beschadigingen optreden en wordt de speciale beschermlaag aangetast waardoor het onderhoud ervan lastig is op te lossen.Beton Ciré is hard materiaal maar er moet voorkomen worden dat harde, zware en scherpe voorwerpen het beton kunnen beschadigen. 

De vloeren zijn redelijk krasvast maar een viltje plaatsen onder een tafelpoot of stoel wordt gewaardeerd door uw vloer. Iedere 3 à 4 jaar adviseren wij om opnieuw een beschermende coating te laten aanbrengen. U kunt daarna weer optimaal van uw Beton Ciré genieten, met in acht neming van bovenstaande tips!  DROOGTIJD STUCWERK 

Het is echt belangrijk om de droogtijd niet te overhaasten of te forceren omdat er anders scheurvorming kan ontstaan. Zonde van het werk en het geld!


Als er te vroeg wordt begonnen met het sauswerk of behangen terwijl nog niet alles netjes egaal is opgedroogd, dan gaat dit ten koste van de kwaliteit ervan en is er een verhoogde kans op schimmel. 

Dat willen we ook niet.


De droogtijd van het stucwerk is afhankelijk van meerdere factoren; 

  • temperatuur, 
  • luchtvochtigheid, 
  • dikte stucwerk 
  • ventilatie. 

In de praktijk wordt meestal 1 mm per dag aangehouden. 

Op de plaatsen waar gefreesd is en waar de V-naden zaten in het plafond zal het wat langer duren, want dit is een dikkere laag (soms wel 4 à 5 dagen).

 

Wat u wel kunt doen, nadat de stucwerkzaamheden zijn uitgevoerd, is de ramen gedeeltelijk openzetten voor voldoende ventilatie (maar niet in zijn geheel!).  Zodoende kan het vocht in de woning ook sneller worden afgevoerd.


NIEUWBOUW WONINGEN


Ook NIEUWBOUW woningen zijn onderhevig aan problemen.


Nieuwbouwwoningen en appartementen staan er om bekend

dat ze zich de eerste 5 jaar na het bouwen nog moeten zetten.


Doordat er wordt gebouwd in fases komen verschillende lagen van de woning en muren tijdens de bouw in aanraking met vocht en regen.

Het bouwvocht dat in de nieuwbouwwoningen zit is vaak zo'n 70 %.

Als de vochtigheid na enkele maanden rond de 30 % zit dan ontstaan er scheurtjes in het stucwerk.

De woning rust nog niet geheel strak op de fundering en moet nog op de juiste plek gaan zakken. We praten hier over een enkele mm dus dit is minimaal maar het is wel zichtbaar.

 

Het is onmogelijk scheuren van wanden tegen te gaan met een stuclaag

want de wanden bewegen nog. Als gevolg hiervan komen er dan scheuren en ongelijkheden in de wanden, er is geen enkele stuclaag die dit tegen kan houden.


Dit is wel de reden dat de we altijd adviseren om glad stucwerk in de nieuwbouw aan te brengen.

Dit is bij eventuele scheuren namelijk wel gemakkelijk te repareren in tegenstelling tot een eventuele afwerking met een structuur.


In de tijd dat de woning nog "werkt" (en ook door het vocht wat nog in de woning aanwezig is) kunnen er zich dus nog wat zetscheurtjes voordoen in de wanden (binnen muren) en plafonds.


Mochten er toch grote scheuren tevoorschijn komen dan zou er iets met de constructie/fundering van de woning niet in orde zijn maar dit komt nauwelijks voor.


Het is ook zeer belangrijk dat u rustig de cv-installatie opstookt zodat het vocht dag voor dag de woning kan verlaten door een openstaand raam.

**Als u te snel de temperatuur opstookt zullen de wanden en plafonds gaan krimpen en uitdrogen en zullen er scheuren ontstaan in uw stucwerk in de nieuwe woning.


Repareren scheurtjes nieuwbouw

Als een nieuwe woning is opgeleverd, is er dus vocht aanwezig in de wanden, vloeren, en plafonds.

Dit vocht is ontstaan tijdens de bouw door o.a. de regen en

het niet verwarmen van de woning.

Of u nu verticale of horizontale scheuren heeft in uw binnenmuren er kan altijd gerepareerd worden.

Het repareren van scheuren gaat het makkelijkste bij glad pleisterwerk.

Dit is van toepassing op zowel het plafond als de wanden in uw nieuwbouwhuis.

Wij geven wel altijd het advies om de woning eerst goed uit te laten werken, de eerder genoemde 4 à 5 jaar.